Kadamski budizem

Kadamski budizem

Kadamski budizem je šola Mahajanskega budizma, ki jo je ustanovil veliki indijski budistični učitelj Atiša (982-1054). Kadamsko tradicijo so pozneje po Tibetu razširili Dže Congkapa in njegovi učenci, ki so bili znani kot ‘Novi Kadamci’. V 20. stoletju je Častiti Geše Kelsang Gyatso z ustanovitvijo Nove Kadamske Tradicije razširil Kadamski budizem po vsem svetu.

Čeprav se budizem na zunaj predstavlja različno glede na raznovrstne kulture in družbe, pa njegovo avtentičnost zagotavlja neprekinjena vrsta dovršenih praktikov.

Kadamski budisti uporabljajo Budove nauke kot praktične metode za spreminjanje vsakodnevnih dejavnosti v pot do razsvetljenja.

Kadamski budizem po svetu

Kadamski budizem se je v zadnjih desetletjih razširil po vsem svetu pod okriljem Nove kadamske tradicije (Mednarodne zveze kadamskega budizma – NKT-MZKB) in po navdihu njenega ustanovitelja Častitega gešeja Kelsanga Gyatsa.

Kadamski budizem NKT-MZKB je popolnoma neodvisna budistična tradicija brez političnih afiliacij. Je mednarodno združenje budističnih centrov in vaditeljev, ki jih navdihuje in vodi vzor starodavnih kadamskih budističnih Mojstrov, in njihovi nauki, kakor jih je predstavil geše Kelsang.

Smoter NKT je ohraniti in širiti Budove nauke v obliki, primerni za današnji svet in sodobni življenjski slog.

Trenutno je okrog 1.200 kadamskih centrov in skupin po vsem svetu. Vsi so neprofitne organizacije, posvečene blaginji svojih lokalnih skupnosti in dežel. Večji centri imajo tudi mednarodno vlogo.

V Kadamskih centrih si lahko ljudje pridobijo razumevanje Budovih naukov in izkušnjo budistične prakse, s študijem in vadbo pod vodstvom usposobljenih budističnih učiteljev.

Posebnost darmskih centrov NKT so kadamski programi študija in prakse. S temi programi, ki jih je sestavil geše Kelsang, se lahko sistematično seznanimo z budističnim mišljenjem in prakso na vseh ravneh, od začetne do najvišje.

Centri NKT so odprti vsem. Tudi če ste popoln novinec ali novinka, lahko obiščete kateri koli kadamski center, da bi se naučili meditacije ali da bi spoznali budizem in budistične vaditelje.

Kadamski budizem po svetu: brošura 2023

Prelistajte novo brošuro “Kadamski budizem po svetu 2023”

Otvoritev novega kadamskega templja

Arizona, september 2019

Kadamski budizem v Sloveniji

Vse od svojega prihoda na zahod geše Kelsang neutrudno širi kadamski budizem po svetu s številnimi predavanji, s pisanjem in pripravljanjem knjig o Kadamskem budizmu, najbolj pa z ustanovitvijo Nove kadamske tradicije – Mednarodno združenje kadamskega budizma. Trenutno je na svetu več kot tisoč centrov in skupin NKT-MZKB.

Nova kadamska tradicija mahajanskega budizma se pojavlja zdaj v Sloveniji z ustanovitvijo Kadamskega meditacijskega centra Slovenije v Ljubljani.

Budistični nauki so namenjeni vsem, ki se zanje zanimajo, od tistih, ki preprosto iščejo sprostitev pa do tistih, ki želijo najti trajni notranji mir in zadovoljstvo po budistični poti.

Kadamski budistični centri slovijo po vsem svetu kot kraji miru in sreče; naša vizija je, da bomo s skupnimi močmi enako lahko nudili tudi vsem ljudem v Sloveniji.

Geše Kelsang Gyatso

Geše Kelsang Gyatso je popolnoma dovršen meditator in svetovno priznani učitelj budizma. Je Duhovni voditelj Nove kadamske tradicije. Po rodu Tibetanec, je bil posvečen kot menih v starosti osmih let in nato prebil štirideset let v intenzivnem študiju in meditiranju.

Vse od svojega prihoda na zahod neutrudno in nesebično ustvarja vse temeljne pogoje, ki so potrebni ljudem kjerkoli na svetu, da stopijo na duhovno pot, po njej napredujejo in jo dokončajo. Napisal je več kot dvajset knjig o budizmu, ki jasno in praktično predstavljajo vse vidike Budovih naukov. Usposobil je kvalificirane učitelje in ustanovil več kot tisoč budističnih Centrov in skupin Kadamskega budizma po vsem svetu.

Zaradi dejavnosti gešeja Kelsanga imajo zdaj mnogi ljudje priložnost razvijati avtentično sočutje, modrost in notranji mir, predvsem s študijem na edinstvenih študijskih programih, ki jih je osnoval.

Tega skromnega tibetanskega meniha odlikujeta pred­vsem njegova nesebična želja in neutrudno delo za to, da bi drugim dal vse, kar potrebujejo na duhovni poti.

S svojimi navodili Geše Kelsang kaže, kako lahko vključimo Budove nasvete v svoje vsakdanje življenje in tako najdemo pravo trajno srečo in mir.

Meditacijski programi kadamskega budizma

Naše zdajšnje razumevanje Darme [Budovih naukov] je površno. Zakaj? Zato, ker se ne učimo sistematično, po posebno načrtovanem programu. Če samo zbiramo Darmo brez posebnega cilja in namena, ne bomo nikoli dosegli globoke in stabilne izkušnje. Zaradi tega je duhovni program, ki ga ponujajo centri Nove kadamske tradicije, zelo pomemben.
Geshe Kelsang Gyatso

Ustanovitelj NKT-IKBU

Onovni program ponuja osnovni uvod v budistični nazor, meditacijo in vadbo, ki je primeren za začetnike. Pouk, ki ga lahko spremljajo dnevni tečaji, je odprt vsem.

Naprednji program sistematično predstavlja Mahajanski budizem in je odličen temelj za učinkovito vsakodnevno vadbo in uspešno meditacijo.

Učiteljski program je namenjen tistim, ki se želijo usposobiti za kvalificirane učitelje budizma, ali za tiste, ki si želijo pridobiti jasen vpogled v Budov nauk in poglobiti izkušnje svoje vadbe.