Splošno o budizmu

Kaj je budizem?

Buda je na kratko prikazal bistvo svojih naukov z naslednjimi besedami:

Prenehaj ustvarjati vzroke trpljenja.
Ustvarjaj vzroke sreče.
Nadzoruj svoj duh.

Vzroki trpljenja so naša lastna negativna dejanja, vzroki sreče pa pozitivna dejanja. Glede na to, da navsezadnje vsa dejanja izvirajo iz našega duha, je dosega svobode in sreče odvisna od nadzorovanja lastnega duha. Buda je tudi dejal: “Če spoznaš svoj duh, boš dosegel razsvetljenje. Stanja Bude ti ni treba iskati drugod.”

Buda je dal mnogo različnih naukov v skladu z različnimi potrebami različnih ljudi in zaradi tega na svetu obstaja mnogo različnih šol budizma. Najvišja šola, znana kot “Mahajana” — to pomeni “veliko vozilo” — uči kako doseči popolno razsvetljenje na osnovi altruistične motivacije univerzalne ljubezni in sočutja.

Kdo je Buda?

Kadar govorimo o “Budi”, mislimo na zgodovinsko osebo z imenom Sidarta Gautama, ki je živel pred 2.500 leti, in je potem, ko je dosegel razsvetljenje, ustanovil budistično vero na tem svetu. Imenujejo ga tudi Buda Šakjamuni: ‘Buda’ dobesedno pomeni ‘prebujeni’, ‘muni’ ’sposobni’, ‘Šakja’ pa je ime plemena, v katerem je bil rojen.

Vendar pa je Buda Šakjamuni le eno od neštetih bitij, ki so dosegla razsvetljenje: mnogo Bud je že bilo pred njim in mnogo jih bo prišlo za njim. Dandanes je še vedno mogoče doseči razsvetljenje, če sledimo naukom, ki jih je dal Buda Šakjamuni.

Vsi tisti, ki so zdaj Bude, so bili nekoč navadna bitja kakor mi in so imeli enake probleme, kot jih imamo mi danes. Z meditiranjem in z drugimi krepostnimi vadbami so odstranili negativne duševne dejavnike, ki so vir vseh problemov živih bitij, in s tem premagali trpljenje. Ker je bila njihova motivacija univerzalna ljubezen in sočutje, so si pridobili sposobnost pomagati vsem drugim bitjem, da dosežejo enako stanje.