Praktični primeri

Ta stran je še v izdelavi. Hvala za razumevanje.

Posebnost kadamskega sistema meditacije je, da uporabljamo meditacijo na praktičen način, tako da izboljšamo svoje življenje s tem, da izboljšamo svoja duševna stanja.

Gre za to, da po en strani zmanjšamo in na koncu opustimo negativna duševna stanja, kot so stres, strah, jeza, itn., in po drugi strani gojimo in okrepimo pozitivna duševna stanja, kot so potrpežljivost, samozavest, univerzalno ljubezen, sočutje, modrost, itn.

Pri tem ima praksa čuječnosti bistveno vlogo.

V naslednjih rubrikah boste našli praktične primere teh metod, razloženih na naših rednih tečajih.

Pomembno! Smoter teh primerov ni, da bi se naučili teh metod samo z branjem člankov. Meditacije se lahko naučimo samo z udeležbo praktičnih tečajev, ki jih vodi kvalificiran učitelj. 

Osnove

Temelji duhovne poti

Človek, ki živi samo zaradi materialnih stvari, odvzame svojemu življenju pomen in bo na koncu ostal praznih rok, kajti bistva našega življenje se ne da najti v posvetnih poslih in odnosih. Vsi želimo živeti srečno in brez problemov, a to je mogoče samo, če to znamo urediti sami – nihče drug nam ne zmore dati teh stvari.

Ko so Budo vprašali, kaj je bistvo duhovne poti, je odgovoril: “Odpovej se dejanjem, ki te vodijo do trpljenja. Loti se dejanj, ki ti prenašajo srečo. Nadzoruj svoj um!”

S prvim se izogibamo tistim stvarem, ki nam povzročajo probleme in trpljenje. Z drugim ustvarjamo pozitivno energijo, ki je vir naše sreče. Da bi lahko storili oboje, se moramo naučiti nadzorovati svoj um s prakso meditacije.

Glede na to, da vsi želimo živeti srečno in brez problemov, je potrebno, da vsi prakticiramo duhovno pot. In glede na to, da je temelj duhovne poti praksa meditacije, se moramo vsi naučiti meditirati.

Tako se bomo izogibali problemov in si zagotovili srečo: prav to je smoter duhovne vaje.

Resnica o našem jazu

Vsebine še ni.

Čuječnost

Kaj je čuječnost?
Predmeti čuječnosti

Preprečevanje negativnosti

Kako premagamo strah in tesnobo
Kako premagamo jezo

Razvijanje pozitivnosti

Kako dosežemo trajno srečo